In dit artikel geven we jou 10 tips waarmee je het risico zo klein mogelijk houdt dat je het slachtoffer wordt van hackers.
Tip 1. Surf altijd via https://
Ben je aan het inloggen, internetbankieren of voer je je creditcard gegevens in? Controleer dan altijd of de verbinding beveiligd is met een slotje bovenaan de webpagina en HTTPS in de adresbalk in plaats van HTTP. Alleen dan weet je zeker dat de verbinding niet kan worden afgeluisterd.
Tip 2: Klik nooit zomaar op links en bijlagen
Criminelen gebruiken linkjes in email om je naar foute site of namaaksites te leiden. Die linkjes kunnen ook opduiken op andere plekken, zoals in Twitter of Facebook. Trap er niet in. Klik niet op linkjes, zeker niet als je de afzender niet kent.
Tip 3: Zorg dat je software altijd up-to-date is
Verouderde software kan lek zijn, dat betekent dat criminelen via die software je computer kunnen binnendringen. Hou die software dus up-to-date. In het bijzonder geldt dat voor Adobe Reader, Flash en Java.
Java kun je nog het beste helemaal verwijderen want die software werd vroeger veel door websites gebruikt maar nu nauwelijks meer.
Tip 4 : Installeer alleen software van een betrouwbare bron
Heb je van iemand een naam gekregen van een leuk nieuw tooltje of plugin? Download die dan niet via de eerste link in Google verschijnt en klik ook niet op google advertenties die eromheen verschijnen.
Download in plaats daarvan de software van de website van de maker van de software.
Tip 5. Kijk uit voor ransomware en banking trojans
De nieuwste dreigingen zijn ransomware en banking trojans. Die zijn de virusscanners vaak te slim af. Anti virusbedrijven en het nederlandse HitmanPro hebben speciale software om die te verwijderen.
Tip 6. Vertrouw niet blind op de virusscanner
Natuurlijk heb je een virusscanner en een firewall op je pc. Dat is belangrijk en dat blijft belangrijk, maar belangrijk is ook om daar niet blind op te vertrouwen. Er is geen enkele scanner die waterdicht is.
Ten eerste duurt het altijd even voordat er een nieuw virus wordt ontdekt en ten tweede zijn er ook slimme virussen die de virusscanner helemaal buiten spel zetten. Blijf dus altijd zelf alert.
Tip 7. Gebruik een betrouwbare VPN
Een van de vele mogelijkheden om je beter te beschermen tegen hackers is het toepassen van een VPN. Bijvoorbeeld als je buiten de deur via een potentieel onveilige hotspot gaat internetten, dan kan een VPN verbinding je beschermen tegen hackers. In dat geval moet je er wel voor zorgen dat al het netwerkverkeer via de VPN gaat. Om een betrouwbare VPN te vinden die goed aansluit op jouw situatie raden je we aan om eens een kijkje te nemen naar deze VPN review of anders deze Nord VPN reviews door te nemen.
Tip 8. Stel de geheime vraag niet in
Veel websites laten je een geheime vraag instellen als je het wachtwoord bent vergeten. Sympathiek bedoeld, maar doe het niet. Vaak gaat het namelijk om makkelijke vragen zoals: wat is je geboorteplaats?
Dat is nou typisch informatie die een crimineel zo bij elkaar googled. Ontkom je er niet aan om een geheime vraag in te vullen? Vul dan in elk geval niet het antwoord op de vraag in.
Tip 9. Trap niet in nep-virusmeldingen
Ben je aan het server en krijg je ineens een waarschuwing dat je een virus hebt op je pc? Trap er niet in. Het is een slim ontworpen reclamebanner op een website. De bedoeling is dat je dan een scanner gaat installeren die dan tegen betaling je PC schoonmaakt.
Tip 10. Gebruik sterke wachtwoorden en verschillende wachtwoorden
Het is een open deur maar gebruik vooral een sterk wachtwoord. Dus niet een naam plus een getal van een geboortedatum maar een hele zin. Of de eerste letters van een zin. En gebruik ook overal een ander wachtwoord. Er zijn gelukkig verschillende programmaatjes die je daar bij helpen om je wachtwoorden te onthouden en in te vullen. De bekendste zijn KeyPass en LostPass.
Comments by Dennis